Tai Chi Rotterdam
WELCOME TO THE WEBSITE OF "NEDERLANDSE WUSHU ACADEMIE XIA QUAN"  荷 蘭 俠 家 拳 館 <洪拳 俠拳 太極拳>
Xia Quan logo
E-mail: info@xiaquan.com
Nederlandse Wushu Academie Xia Quan
Nederlandse   English 

Xia Quan Tai Chi

Tai Chi (Taiji Quan)
Tai Chi Tai Chi is één van de vele vormen van het “Wushu” dat letterlijk vertaald “krijgskunst” betekent. Van oorsprong is Tai Chi dan ook een vechtsport. Tegenwoordig wordt het echter vooral gezien als bewegingskunst. Er zijn verschillende stijlen in Tai Chi, maar in het Westen wordt vooral de Yang stijl beoefend. Deze stijl wordt gekenmerkt door langzame, in elkaar overvloeiende bewegingen die een positieve invloed hebben op de balans tusen lichaam en geest. In het dagelijks leven wordt dit evenwicht soms verstoord, met als gevolg vermoeidheid en lichamelijke klachten.

Door regelmatige oefening kan Tai Chi helpen de balans tussen lichaam en geest te herstellen en vermoeidheid, stijfheid en stress te bestrijden. Doordat Tai Chi gebaseerd is op evenwicht en harmonie, in tegenstelling tot snelheid en kracht, is het tevens uitermate geschikt voor oudere mensen. Tai Chi heeft een positieve invloed op de gezondheid en is dus kort samengevat ideaal voor zowel jong en oud als voor gezonde en minder gezonde mensen. Tai Chi is in China volkssport nummer één, maar het heeft ook in het Westen een plaats veroverd.
Xia Quan & Qi Gong Xia Quan Tai Chi Fan Xia Quan Tai Chi zwaard

Xia Quan Chi Kung
(Rotterdam 2017)

Xia Quan Tai Chi Fan
(Rotterdam 2017)

Xia Quan Tai Chi zwaard
(Rotterdam 2017)

Tai Chi lessen
Onze Tai Chi groep (Chnees nieuwjaar 2017)
Qi Gong les
Why Tai Chi?
Tai Chi Qi Gong 2007 In Tai Chi worden de bewegingen langzaam en vloeiend uitgevoerd waardoor de bloedcirculatie wordt bevorderd en de energie beter kan doorstromen. Spieren en gewrichten worden gebruikt maar niet overbelast. Door de houding wordt de wervelkolom ontlast. De ademhaling is rustig en ontspannen. Het aanleren en uitvoeren van de bewegingen vraagt concentratie wat van belang is voor het rustig maken van de geest en wat dus ook in het dagelijks leven profijt kan opleveren.
De coördinatie wordt beter en de complexe bewegingen zijn heilzaam voor het centrale zenuwstelsel. Door de specifieke manier van bewegen, waarbij verplaatsen van het gewicht nodig is kan het evenwicht worden verbeterd en vermindert het risico van blessures t.g.v. vallen.

Door te bewegen in combinatie met concentratie wordt de balans in lichamelijk en in psychisch opzicht beter.

En… niet in het minst; het is ook “gewoon” leuk om iets nieuws te leren en om iets samen met anderen te doen.

De lessen worden gegeven in kleine groepen. U hoeft geen speciale sportkleding aan te schaffen. Gemakkelijk zittende kleding en gymschoenen of sportschoenen met een niet te dikke zool volstaan.

Tai Chi ook voor 50 plus
Tai Chi lesson 1997

Uit wetenschappelijk onderzoek in China en in Europa bleek de gezondheid van senioren die regelmatig Tai Chi beoefenen significant beter te zijn dan van de controlegroep.

Zo was de bloeddruk bij de Tai Chi beoefenaars beduidend lager en de longcapaciteit hoger.

Er was aantoonbaar minder sprake van osteoporose en, heel belangrijk, het risico op botbreuken door vallen was bij de Tai Chi groep tot wel 70% kleiner.

De beweeglijkheid van de wervelkolom bleek vele malen groter.
  • Vanzelfsprekend kunnen 50+ers meedoen in een groep met verschillende leeftijden.
  • Een 50+ groep kan echter ook speciale voordelen hebben.
  • Sommige senioren willen geen lessen in de avonduren volgen maar wel overdag.
  • Het contact met leeftijdgenoten kan een meerwaarde zijn.
  • In 50+ groepen is het onderling leerniveau meer in evenwicht.
  • Voor senioren is lichaamsbeweging van groot belang voor het behoud van de gezondheid, zowel in lichamelijk als in psychisch opzicht.
Tai Chi lessen Xia Quan Tai Chi lessen 1996
Tai Chi les
(Rotterdam 2004)
Tai Chi les
(Overschie 1996)
Tai Chi lessen 2008 Tai Chi lessen 2008
Tai Chi les 2008 Tai Chi Fan les 2008
Sifu (Meester) Kong
Tai Chi Quan “Sifu” (meester) Kong is een van de meest succesvolle Chinese grootmeesters en heeft meer dan veertig jaar ervaring in het Wushu en Tai Chi. De Yang stijl Tai Chi die door het Instituut in China en in Nederland door Sifu Kong wordt onderwezen heeft nauwe banden met de grootmeesters in de Yang stijl. In de Tweede Wereldoorlog werkte grootmeester Deng Jing Tao(Sifu Kong’s meester) van het Chinese Instituut samen met grootmeester Yang Shou Chung, een nazaat van de Yang familie. Sifu Kong maakte zodoende al op jonge leeftijd kennis met de originele Yang stijl Tai Chi.

 

Lessen:
Voor Organisaties:
School info:
Media:
facebook
Youtube
 
Nederlandse Wushu Academie Xia Quan
- Since 1991 -
Adres:
Vijverhofstraat 64 3032 SN Rotterdam Nederland

Tel: 010-425 82 77     Direct line: 06-53 18 03 49
(Tel: maandag t/m vrijdag 10:00 ~ 16:00 uur en
woensdag gesloten)
E-mail: info@xiaquan.com
Nederlandse Wushu Academie Xia Quan
IBAN: NL97INGB0004833239
BIC:  INGBNL2A
k.v.k.
: 24386802
Deze site is gecreëerd door Shu Ming Tong, Sarmad Habib and Kong F.W. 孔藩偉
© Copyright 2014 NWA       All rights reserved